Danas na Slatkim receptima imamo odličnu gošću, čije recepte naprosto obožavam, kao i vlasnicu recepata, Natašu, koja je jedna od divnijih i jednostavnijih ljudi. Strašno mi je drago imati takvu kolegicu čiji mi recepti i tutorijali odgovaraju na sva moja pitanja. 

U nastavku pročitajte njenu priču oko dekoracija torti i, vjerujte mi, nećete više htjeti kupovati gotove dekoracije, a kamoli cijele torte! 🙂

 

Obožavate dekoracije na tortama, ali još uvijek se niste odlučili raditi ih u svojoj kuhinji?

Dekoracije su nešto što se pamti, o čemu mi žene volimo pričati. Njima možemo iznenaditi naše mališane, ostaviti dobar dojam na prijatelje i kolege sa posla. Nakon nekog slavlja ostaju nam fotografije koje govore o tome kako je torta izgledala, a ne da li je bila sa čokoladom ili ananasom…

Sve to znate od ranije, ali još uvijek se niste odlučili baciti na neko zahtjevnije dekoriranje ili jednostavno mislite da su za to potrebne neke super tehnike i znanja. Htjela bi vam pomoći da se rješite te početne blokade i da učinite vaše torte ljepšima.

Sve što vam je potrebno da bi to i postigli jesu: vrijeme i vjera u sebe. Ne brinite, ništa se neće dogoditi i ako vam nekada ne bude išlo od ruke.

Na ovaj način ja pristupam dekoriranju i vjerujem da ćete nakon nekoliko mjeseci i vi biti iznenađeni što sve možete napraviti.

Nakon što završim sa postupkom izrade neke torte, uvijek slijedi moj najomiljeniji dio, a to su dekoracije. Kad god mi to vrijeme dozvoljava, volim prvi dan napraviti tortu, a sljedeći dan poraditi na dekoraciji, jer se do tada torta lijepo stegne, a i sama sam odmornija, te imam više inspiracije. Kada razmišljamo kako dekorirati tortu dobro je prethodno isplanirati na kakvoj torti želimo to raditi, jer ih ima raznih struktura, pa ne podnose baš sve torte razne dekoracije. Pošto sam samouka, mogu reći da sam daleko došla sa mojim istraživanjima, na što me je potakla moja velika ljubav prema tome, i na tome morate raditi svakodnevno. Zanimljivo je u tome svemu što i danas nailazim na nove stvari, tako da mislim da tome nema kraja, a ja ću sa svojom znatiželjom pokušati dotaći još više novina kako bi sebi i drugima mogla to prezentirati.

Tehnike koje se najčešće koriste pri ukrašavanju torti su: dekoracije sa šlagom, tičinom (fondanom), čokoladom, buter kremom i royal icingom. Većinu tih tehnika možete i kombinirati.

Šlag uglavnom koristimo za premazivanje torti i crtanje pomoću vrećice sa određenim nastavcima, sa kojima možemo izvlačiti i cvjetiće. Kada se rade cvjetići, pa čak i crtanje (pikanje – popunjavanje) dobije se bolji efekat kada se koristi šlag u prahu pomiješan sa manjim omjerom mlijeka (da bude čvršći – postojaniji).

Meni osobno najdraža tehnika je dekoriranje sa tičinom, i za njega vam je bitna samo dobra volja i mašta, jer se sa njim mogu čuda raditi, nebo je granica. Možete koristiti kupovnu gotovu masu u određenoj boji, ali moja preporuka je da sami napravite domaći tičino ili fondan. Najčešće se sa tičinom oblažu torte u raznim bojama, spajaju sa raznim dodacima rađenim od tičina ili čak royal icingom. Mada se često spominje kako tičino nikako ne ide u kombinaciji sa šlagom, može se bez problema na neke dijelove šlaga složiti tičino u određenim količinama, jedino nije dobro na cijelu tortu sa šlagom obložiti tičino, jer onda se masa izobliči. Najzanimljiviji dio sa tičinom je sigurno taj što se mogu praviti figurice kakve nam god padnu na pamet, koje možemo bojati i ljepiti. Postoji mogućnost da se po tičinu sa kistom nanose razne boje, pa tako mogu nastati razni crteži.

Kada spomenemo čokoladu, sa njom možemo u crnoj ili bijeloj boji raditi glazure, crtati konture za određene slike (obično na šlagu), struganjem na razne načine obogatiti završni izgled torte, možemo dobiti i čokoladni tičino sa kojim isto oblažemo torte i imamo mogućnost pravljenja figurica i cvjetića. Sa čokoladom možemo raditi ganache kremu sa kojom možemo završiti tortu u obliku glazure ili čak koristiti ju ispod tičina za ljepljenje.

Buter krema nam isto može koristiti u više situacija, a to su mogućnost popunjavanja likova nakon iscrtavanja kontura čokoladom, ili čak za preslikavanje slike sa kremom na masni papir, što nam nakon zamrzavanja omogućuje da sliku prenesemo na tortu. Ovu kremu najčešće koristim za ljepljenje tičina na tortu, tako što cijelu tortu premažem buter kremom i onda na nju spuštam tičino.

Bilo bi lijepo nešto reći i o royal icingu koji se najčeće koristi za dodatno ukrašavanje na tičinu, obično za svadbene prigode, a mogu se sa njim raditi i neke figurice kao recimo tijara, košarica i dr. Sa ovom smjesom mogu se popunjavati i razne slike, a sve se to radi u različitim omjerima, rađenoj sa istim sastojcima.

Usput ću reći nešto o sebi. Zovem se Nataša, obožavam raditi kolače i torte, i sretna sam što mogu objavljivati recepte i dekoracije na svom blogu o kolačima i tortama. Volim drugima pisati o svojim iskustvima, i više sam nego sretna kada mogu pomoći na ovaj način. Na mom blogu možete vidjeti razne dekoracije uz primjenu ovih tehnika o kojima sam vam pisala, recepte i kolače sa slikama izrade, u biti sve ono što radim u svojoj kuhinji.

Ako volite praviti torte i želite napredovati sa umijećem dekoriranja, sigurno ćete to i uspjeti, vjerujte mi. Bitno je samo da imate strpljenja, volje i vremena i idejama nema granica, a na kraju prekrasan je osjećaj kada se divite svome uloženom trudu. Sretno!


Kategorije: Jela

Zanimljivosti

Ajme koliko nas je!...

Objavljeno tra. - 1 - 2015

2 komentara

Ajme, koliko nas je!...

Objavljeno ožu. - 1 - 2015

12 komentara

Sve koristi jestivog ulja

Objavljeno kol. - 10 - 2013

0 Komentara

Dekorirati torte možete i...

Objavljeno ožu. - 19 - 2013

2 komentara

Što se sve može...

Objavljeno pro. - 5 - 2012

2 komentara

Praktični savjeti u slastičarstvu

Objavljeno lis. - 8 - 2012

1 Komentar

Versatile Blogger Award

Objavljeno ruj. - 14 - 2012

3 komentara

Smoothies – osvježavajući i...

Objavljeno kol. - 29 - 2012

12 komentaraViše zanimljivosti...