Priprema limova i oblika za pečenje

  • Limove i oblike za pečenje dobro premažite maslacem ili margarinom, nikada uljem. Potom ih pospite krušnim mrvicama, sitno nasjeckanim orasima ili izmrvljenim kolačem da na cijeloj unutrašnjoj površini ostane tanak sloj. Odstranite suvišne mrvice.
  • Limove i razne oblike za pečenje možete obložiti komadom papira za pečenje pa ih ne morate premazivati masnoćom i posipati mrvicama.
  • Kolač od miješanog tijesta ostat će duže svjež ako papir odstranite prije samog rezanja.

Vađenje kolača iz pećnice

Pećeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta u obliku. Potom nožem lagano odvojite rub od oblika pa istresite kolač na rešetku za kolače. Iz pravokutnog oblika za pečenje istresite kolač lagano s duže strane da se ne lomi. Potom ga ostavite da se na rešetki potpuno ohladi. Torte od miješanog tijesta vodoravno prerežite dugačkim nožem te ih, prema receptu, nadjenite kremom, pekmezom i/ili voćem.

 

Ocakline

Ocaklinu od čokolade ili šećera stavljajte samo na potpuno ohlađen kolač. Kolač će biti sočan i imati osobito dobar okus ako ga najprije premažete zagrijanim, dobro propasiranim pekmezom od marelica, a potom prelijete preljevom od sitnog šećera.

 

Čuvanje i zamrzavanje

  • Miješano tijesto odmah ispecite. Ako to nije moguće, pokrijte folijom posudu s tijestom i ostavite je u hladnjaku – ne ostavljajte je na sobnoj temperaturi jer toplina potiče na rad prašak za pecivo.
  • Miješani kolač ostat će svjež 3-5 dana, ako ga zamotate u foliju, stavite u limenu kutiju ili pokrijete oblikom za kolače i ostavite na hladnu mjestu. Kolače od miješanog tijesta možete i zamrznuti i čuvati do 6 mjeseci. Veći kolač prije zamrzavanja možete narezati na kriške ili komade, složiti ih na pladanje i ostaviti nekoliko sati u zamrzivaču. Potom ih stavite u vrećicu za zamrzavanje i dobro zatvorite. Tada možete uzeti samo nekoliko ploški ili komada i brzo ih odmrznuti na sobnoj temperaturi.

Kad kolač jako potamni

Ako se kolač pri pečenju digne, može na površini jako potamnjeti. Tada stavite kolač na rešetku niže i pokrijte ga aluminijskom folijom.

 

Ostaci kolača

  • Ostatke kolača možete dobro osušiti da postanu tvrdi. Potom od njih napravite ukusne mrvice. Držite ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji ili ih stavite u vrećicu za zamrzavanje i ostavite u zamrzivaču. Mrvice kolača koristite za posipanje oblika i slatkih podloga za prhke kolače.
  • Za slatki desert iskoristite veće, malo osušene ostatke kolača narezane na ploške. Poškropite ih sokom ili mješavinom soka i likera. U veliku staklenu posudu slažite kriške naizmjenično s pudingom od vanilije i bobičastim voćem. Ostavite pokriveno 4-5 sati u hladnjaku. Pokrijte debelim slojem tučenoga slatkog vrhnja, ukrasite voćem i poslužite kao desert ili uz kavu umjesto kolača.
  • Za slastice sa sladoledom, npr. tiramisu, od ostatka napravite krupne mrvice. Napravite masu za sladoled prema receptu i stavite je u stroj za pravljenje sladoleda da postane polučvrsta. Potom umiješajte ostatke kolača pa sve zamrznite.

Kategorije: Jela

Zanimljivosti

Ajme koliko nas je!...

Objavljeno tra. - 1 - 2015

2 komentara

Ajme, koliko nas je!...

Objavljeno ožu. - 1 - 2015

12 komentara

Sve koristi jestivog ulja

Objavljeno kol. - 10 - 2013

0 Komentara

Dekorirati torte možete i...

Objavljeno ožu. - 19 - 2013

2 komentara

Što se sve može...

Objavljeno pro. - 5 - 2012

2 komentara

Praktični savjeti u slastičarstvu

Objavljeno lis. - 8 - 2012

1 Komentar

Versatile Blogger Award

Objavljeno ruj. - 14 - 2012

3 komentara

Smoothies – osvježavajući i...

Objavljeno kol. - 29 - 2012

12 komentaraViše zanimljivosti...